2013-05-06

Nästan surrealistiskt med SR:s DAB-planer

Sveriges Radio har presenterat en finansierings- och genomförandeplan för en utbyggnad av DAB-systemet, en 1990-talsteknologi för digital radiosändning.

Det känns nästan surrealistiskt att läsa den.

Det finns redan i dag digital radiosändning i Sverige, med den betydligt modernare tekniken, mobilt internet, som inte hade slagit igenom när DAB utvecklades. Mobilt internet ger tillgång till tusentals radiokanaler från hela världen. Inte minst därför verkar det orimligt att satsa (minst) 600-800 Mkr på ett nät som är föråldrat redan innan det tas i bruk och som inte ger något mervärde för radiolyssnarna.


Till detta kommer att Sveriges Radio utgår från ett snävt producentperspektiv. Det finns så gott som ingen efterfrågan från radiolyssnarna på DAB-sändningar. Och det är de som förväntas satsa mellan 2,000 och 4,000 Mkr på att byta ut sina väl fungerande FM-mottagare. Jag är överraskad över att denna aspekt (och kostnad) överhuvudtaget inte tas (eller tagits upp) i det beslutsunderlag Sveriges Radio tagit fram.

Hur många radiolyssnare kommer överhuvudtaget att bry sig om skaffa DAB-mottagare?

Sverige är inte nu en "analog ö" i radiolandskapet och kommer inte heller att vara det i framtiden. Utöver radio via mobilt internet kan marksändningen efter hand styras över mot (den modernare) digitala DRM-teknologin som utnyttjar befintliga FM-sändare. Dessa kan till (jämfört med DAB) låga kostnader kompletteras med den ytterligare utrustning som erfordras. På det sättet får även närradiostationer på lite sikt möjlighet att gå över till digital marksändning (DAB är för dyrt för dem).

Gunnar Bergvall
Styrelseordförande i Public Service-rådet

4 kommentarer:

 1. DRM+ har inte slagit igenom i något land, då inga radiostationer vill lämna AM/FM det säkra analogiska täckningsområde som har bäst täckning av alla system. Bäst är DRM+ i band ETT = 47 - 68 MHz, där täckningen är samma som för FM. DRM är bra på kortvåg och för regionalradio i 11-m bandet med bättre täckning än FM och mer genomträckning.

  SvaraRadera
 2. Citat: "Det finns redan i dag digital radiosändning i Sverige, med den betydligt modernare tekniken, mobilt internet, som inte hade slagit igenom när DAB utvecklades."

  Det är en ren lögn, eftersom mobilnätet inte är stabilt nog för att erbjuda en kontinuerlig lyssning medans man kör bilen från punkt A till punkt B. Jag menar, visst, man kan mycket väl diskutera om DAB+ är rätt eller fel att satsa på, men er trovärdighet sjunker när ni kommer med direkt felaktiga påståenden. Då tänker jag, vad mer är fel i den här bilden?

  SvaraRadera
 3. Det är nog riktigt att mobiltäckningen ännu kan vara bristfällig som i vissa delar av glesbygden. Men den förbättras ut hela tiden i takt med att 4G introduceras.

  4G sänder utanför storstäderna på ett lägre frekvensband än 3G och har därmed bättre geografisk räckvidd förutom att bandbredden ökas. DAB+ å sin sida har sämre räckvidd än FM. Tas FM-nätet ner behövs betydligt fler DAB-sändare för att täcka in Sverige.

  Förutom mobilt bredband torde den naturliga digitala lösningen för svensk radio vara digitalisering på nuvarande FM-bandet (DRM+).

  Det finns dock fortfarande åtskilligt med utrymme för radio på nuvarande FM-bandet bl.a. står närradiofrekvenser vakanta i cirka 150 kommuner.

  En omplanering av bandet 87.5-108 MHz är också möjlig. Dyrt, men mycket små summor i jämförelse med att bygga upp ett DAB-nät som kanske ingen vill ha 2022.

  Gunnar Bergvall

  SvaraRadera
 4. Dab+ är många gånger bättre än DRM+.

  SvaraRadera