2013-05-17

Regeringen skall inte välja DAB!

Patrik Fältström är en av Sveriges mest erfarna experter på det digitala området. Har
bl.a. varit regeringens rådgivare på IT-området sedan 2003 och har även internationella uppdrag.

Han skriver nu på sin blogg om diskussionen om DAB - ett system som är ett kvartssekel gammal. Som används av en handfull länder. Som redan kastats ut ur Finland och Frankrike. Som tvingar alla i Sverige köpa nya radioapparater där bara den kostnaden är några miljarder kronor. Och vad som är allra värst är att Sveriges Radio verkar lyckas få Regeringen att välja detta urusla system, så Sveriges Radio själva ska slippa stå med mössan i hand när det visar sig att man tog fel beslut. För alternativet är att kostnaden tas från programverksamheten, och det vet Sveriges Radio att Regeringen inte kan acceptera.

Fältström menar att orden DAB och Digitalradio blandas medvetet om vartannat. Man säger Digitalradio och menar DAB. DAB, och senare DAB+, är tekniker som utvecklades på 1980 och 90-talet. Tekniken är relativt usel, och tester som körts visar på en hel mängd problem. Betydligt bättre resultat har fåtts vid tester med DRM och DRM+, vilka är betydligt modernare standarder som bl.a. ger betydligt bättre täckning för både fasta och mobila mottagare än vad man någonsin lyckats eller kommer lyckas få med ens DAB+, skriver Fältström bland annat.

Men denna teknikdiskussion ska inte Regeringen lägga sig i. Alls. Det kommer bara sluta med katastrof där lobbyister lyckas få igenom det teknikval som i sin tur leder till den affärsmodell de önskar. Utan att de behöver ta någon ekonomisk risk. Om Regeringen väljer teknik, och budgeten som sattes för detta var fel, då kommer Staten, dvs vi skattebetalare, få betala. För en misslyckad budgetering av ett felaktigt teknikval. Som tvingar dubbla sändningskostnader under många år, menar Fältström.

Läsa hela inlägget av Patrik Fältström

Patrik Fältströms biografi i korthet


4 kommentarer:

 1. Frankrike har delat ut en massa DAB+ tillstånd !!

  SvaraRadera
 2. Att dela ut tillstånd är en sak, att få lyssnare är en helt annan sak! DAB+ för fransk public service har stoppats av regeringen p.g.a. av för höga kostnader. De stora kommersiella nätverken står också utanför och fortsätter som vanligt med FM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man söker inte DAB+ tillstånd om det inte lyssnare och det finns det.

   Radera
 3. Dab+ är ju den bästa tekniken. den har dessutom överlägset flest mottagare av alla digitala radio typer. nästan alla biltillverkare har Dab+ mottagare på tillbehörslistan. I England och Norge är dab+ mottagare standard på många märken.

  Dab+ är framtiden.

  SvaraRadera