2015-09-21

Varför undviker radiocheferna sanningen?

Vid ett av Radiodagens konferensinslag höll de svenska radiocheferna traditionell debatt - sinsemellan. Det fanns inga som helst möjligheter för publiken att ställa frågor eller ifrågasätta något som Cilla Benkö i SR, Christer Modig i MTG och Staffan Rosell i Bauer påstod.  Detta till skillnad mot motsvarande konferens som pågick samtidigt i Oslo där DAB-satsningen kunde ifrågasättas av bl.a. lokalradiochef och journalist. 

Det är tydligt att man i Stockholm la upp ett ensidigt propagandanummer som gick ut på att förminska betydelsen av regeringens nej till att ersätta FM med DAB och skylla på att det hela var miljöpartiets och kulturministerns fel. En svag minoritetsregering menade Benkö, som därmed på ett unikt vis tar politisk ställning; utan mp blir det bättre menar hon.

Men man undvek sorgfälligt att nämna ett enda ord om att bakom beslutet ligger betydligt fler faktorer. Att inte berätta sanningen är att ljuga.  

Några av de viktigaste faktorerna som talar emot DAB-förslaget:

- DAB-utredningen höll inte alls måttet och flertalet betydelsefulla remissinstanser avvisade förslaget. 
- Riksrevisionen har, vid sidan av remissen, kritiserat hur digitalradiofrågan har utretts av staten och avvisat idén om att stänga FM.
- Det finns ingen efterfrågan på DAB från konsumenterna. Ingen har hittills kunnat presentera en marknadsundersökning.
- Det finns utrymme för betydligt fler kanaler på FM-bandet i Sverige. PTS har avlivat en myt.
- Det finns ytterst få lyssnare på DAB-radio i världen. Det handlar om ett fåtal länder som har mer än 10 % lyssnande (efter 15-20 år).
- Inget land utom Norge har hittills bestämt sig för att "släcka FM". Sannolikt blir FM kvar i de flesta 200 nationerna. FM är en världsstandard.
- Radiolyssningen via Internet kommer att öka betydligt i hela världen via smartphones och i bilar (Connected Cars).
- Lyssning på radio eller musik på nätet kommer att marginellt belasta fasta och mobila bredbandsnäten i framtiden via 4G och 5G samt wifi. Det är tv som tar plats.
- Hittills har ingen mobiltillverkare intresserat sig för att bygga in DAB i sina smartphones. Däremot finns FM i många.

Allt detta kunde ju radiocheferna också ha nämnt istället för att skylla på kulturministern. Till skillnad mot radiocheferna är miljöpartiet betydligt bättre insatt i medie- och IT-frågor. Vi tror också att berörda politiker i andra partier nu förstår tillräckligt för att definitivt begrava hela idén med DAB-radio. 

Däremot är det ingen som förväntar sig att SR:s vd någonsin gör en pudel.  Men hon bör kunna erkänna att det blir fler länder än Albanien som fortsätter med FM. Och att Sverige klarar sig bra som "ledande IT-nation" - även utan DAB+

Frågan om DAB eller inte avgörs med samhällsansvar och sunt förnuft - med alla fakta på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar