2017-01-05

Ledare: Res till Lofoten och upplev kejsarens nya kläder

Nu inleds den sista akten i den eländiga föreställningen som pågår hela 2017. 11 januari påbörjas den världsunika nedsläckningen av det rikstäckande FM-nätet i Norge. Man börjar i en av de tre nordliga länen; Nordland. I anslutning till detta samlar DAB-lobbyn till en internationell konferens i Bodø. Arrangör är lobbybolaget Digitalradio Norge AS. På plats finns representanter för bl.a. NRK, MTG (P4) och Bauer (Radio Norge) och från några länder där DAB finns som en av flera radioplattformar. Man kommer också ta upp utvecklingen i Danmark och Sverige.  

Sannolikt kommer man i Bodø hylla en kulturminister som heroiskt nu drivit igenom ett 16 år (!) gammalt beslut om DAB.  En minister som i bästa brexitanda tydligen anser man inte kan ändra på beslut än hur vansinniga de än kan vara.

Sannolikt
kommer man inte heller redovisa det kompakta folkliga motstånd som stängningen av FM nu möter. Detta kan enkelt konstateras om man följer i norska dagspress och sociala medier.  Opinionsmätningarna under det gångna året visar också på det kompakta motståndet. Utländska gäster i Bodø får inget veta om detta.


Sannolikt
kommer man på detta möte redovisa att Sverige har "lagt DAB-radio på is”. Detta är i så fall lögn eftersom DAB-frågan inte alls är aktuell längre i Sverige - ens i frysboxen, utan har hamnat i soptunnan. Om NRK och Sveriges Radio påstår något annat så är det rent önsketänkande.
 

Sannolikt hoppas man på att ingen upptäcker att trots nya kläder är kejsaren naken. Var i DAB-världen finns LYSSNARNA?  Visst finns det lyssnare i mängd i ett fåtal länder, men var finns lyssnarna i Tyskland och Nederländerna trots fullt utbyggda DAB-nät?  Varför så få lyssnare i Frankrike?  Varför gör DAB fiasko i land efter land? Senast läste vi om Hongkong där kommersiell radio nu lämnat DAB efter några års fruktlösa försök att få lyssnare. Bakom storslagna konferenser och flotta power-points finns en avgörande sanning som DAB-lobbyn alltid lyckas manövrera sig förbi.

Denna sanningen är ju enkel: DAB är en teknisk plattform som lyssnarna inte sagt sig ha behov av eller önskar. Inte heller har man klagat på FM eller radio via Internet. På en fri marknad där konsumenten själv får bestämma finns inte den efterfrågan på DAB-radion som kan göra projektet lönsamt - någonstans. Den enda möjligheten för att lyckas med DAB är att tvinga konsumenterna att sluta med FM och börja med DAB. Det är därför den europeiska DAB-lobbyn nu samlas i Bodø för att få ta del av sina norska kollegors framgång, som handlar om att lura byxorna av tillräckligt många politiker.

Norge får nu de flesta DAB-lyssnarna per capita i hela världen. Kulturministern kommer att vara stolt över detta. Pinsamt är att hon inte förstår att DAB innebär en katastrof för radiomediet i Norge och dessutom innebär minskat förtroende för public serviceradion NRK. Vi rekommenderar att hon åtminstone läser om HC Andersens saga om Kejsarens nya kläder och sedan tänker ett varv till, själv...  


Politiker måste våga ändra på felaktiga beslut, särskilt om de passerat bäst-före-datum för länge sedan.

Läs även
Norsk radio må reddast. Norsk radio risikerer å visna bort i skuggen av DAB-monolitten. (prof. Lars Nyre i Bergenske Tidene 30 dec 2016)

Norsk kulturminister tvekar om DAB-beslut

Debatten om DAB och FM i norsk press

Debatt på Facebook:
La FM Leve
Nei til tvangsinnføring av DAB radio i Norge 

Ja til FM

***

Till våra läsare:
Kommentera gärna innehållet i inläggen här, men du måste ha en google mejladress så vi kan nå dig med svar som inte publiceras.  Har du synpunkter på PUBLIC ACCESS eller vill diskutera andra ämnen så hör gärna av dig per e-post istället. Vi besvarar alla mejl.

1 kommentar:

  1. Aldri har jeg vært mer flau over å være nordmann!

    SvaraRadera